Opleidingen

Kennis, ervaring en persoonlijke ontwikkeling komen samen in zowel de Master of Pipeline Technology als in de Beroepsopleiding Pipeliner . Beide opleidingen zijn uniek in de Nederlandstalige (kabel en) leidingwereld, en ver daar buiten.

Masterclasses of Pipeline Technology (MPT)

  • NiveauStrategisch
  • Duur1 jaar (fase 1) + 1,5 jaar (fase 2) of afzonderlijke Masterclasses
  • TaalNederlands
De Masteropleiding verschaft jou diepgaande kennis en inzicht in al wat met (kabels en) leidingen te maken heeft. Daarnaast ontwikkel je jezelf ook op persoonlijk vlak waardoor je in staat bent om te groeien, op termijn je functie te overstijgen en mee richting te geven aan de toekomstige ontwikkeling van de leidingsector.

Tijdens de 1ste fase van de opleiding verdiep je je voornamelijk in de technische aspecten van (kabels) en leidingen, met onder meer thema’s als ontwerp, aanleg, bedrijfsvoering en onderhoud. Daarnaast werk je in groep aan een opdracht voor een partij uit de sector en zet je de eerste stappen in je persoonlijk ontwikkelingstraject.

Tijdens de 2e fase nemen de juridische, organisatorische en maatschappelijke aspecten de overhand en wordt je klaar gestoomd om het laatste half jaar van de opleiding in te gaan en door middel van een thesisonderzoek de Mastertitel (Msc of Pipeline Technology) te halen. Sinds 2023 is het ook mogelijk om 9 lesmodules als afzonderlijke Masterclass te volgen, namelijk: Aanleg, Ontwerp, Bedrijfsvoering en onderhoud, Juridische aspecten, Maatschappelijke inpassing, Assetmanagement, Organisatorische aspecten en Pijpleidingtransport deel I en II.
  • Aantal lessen9 lesweekenden per jaar (vrijdag en zaterdag) en diverse excursies
  • Groepsgrootte12 tot 18 deelnemers
  • LocatieBosschenhoofd (NL)
  • VooropleidingHBO-bachelor (NL) / Hogeschool (BE) of hoger
  • DiplomaMSc in Pipeline Technology

Beroepsopleiding Pipeliner

  • NiveauUitvoerend
  • Duur1 jaar (34 lesavonden)
  • TaalNederlands
De Beroepsopleiding geeft jou een totaaloverzicht en uitgebreide kennis van de leidingwereld. Daarnaast ontwikkel je je persoonlijke vaardigheden waardoor je in staat bent om te groeien in jouw functie en binnen het bedrijf waar je werkzaam bent.

Iedere lesavond wordt er een nieuw thema behandeld, startend bij ontwerp, gaande over aanleg om zo uit te komen bij het beheer van leidingen. Een uitdagend leidingproject wordt aan het begin van het jaar uitgekozen om mee te lopen als “rode draad” project in de thuisopdrachten. Doorheen het jaar komen de persoonlijke vaardigheden ook aan bod, zodanig dat je projectmatig werken, rapporteren en presenteren je geleidelijk aan eigen maakt.

De Beroepsopleiding Pipeliner is in eerste plaats bedoeld voor werknemers die op uitvoerend niveau meedraaien en zich verder willen bekwamen. Deze opleiding is geen vooropleiding voor de Masteropleiding.

  • Aantal lessen34 lesavonden (16u-21u) en diverse excursies
  • Groepsgrootte12 tot 18 deelnemers
  • LocatieUtrecht (NL)
  • VooropleidingMBO4 (NL) / Technisch (BE) of hoger
  • DiplomaCertificaat, erkend door BIG-in-Pipelines

In beide opleidingen staat leren van elkaar centraal. Met behulp van de vakdocenten – praktijkexperts – vergroot je je kennis van het vakgebied. Maar door de interactie met elkaar aan te gaan, tijdens de les en daarbuiten, leer je de achtergronden, de beweegredenen en de denkwijzen van de andere deelnemers begrijpen. Net daarom hechten we als Pipeliner een groot belang aan een diverse groepssamenstelling: een bonte mix van deelnemers, gaande van leidingeigenaars en -beheerders, over ingenieursbureaus en aannemers tot leveranciers, dienstverleners en overheidsinstanties. Eénieder brengt relevante ervaring in en samen ontdekken jullie de samenhang tussen specialismen en organisaties. Bij voorkeur heb je dan ook minstens enkele jaren relevante werkervaring vooraleer je één van beide opleidingen aanvat.

Alle lessen worden verzorgd door praktijkexperts die met beide voeten in het werkveld staan. Enkel voor het onderdeel persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van professionele vaardigheden doen we beroep op gespecialiseerde docenten en trainers. Tijdens de individuele taken en groepsopdrachten krijg je de kans om deze vaardigheden onmiddellijk in de praktijk te brengen.

De lesbijeenkomsten omvatten meer dan enkel kennisoverdracht en bieden tijdens de pauzes, de gezamenlijke maaltijden en/of de vrijdagavond aan de bar, voldoende gelegenheid voor gezelligheid, even bij te praten en (informele) discussies aan te gaan. Zo breidt je je professioneel netwerk uit in een rotvaart.

"Door de opleiding is mijn kennis van leidingaanleg veel breder geworden. Ik weet nu van A tot Z wat er bij een project komt kijken.” "

Martine de Boer
Contact